Voorstel Wet Werk en Zekerheid

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het wetsvoorstel Werk en zekerheid bij de Tweede Kamer ingediend. Het wetsvoorstel is een uitvloeisel van het sociaal akkoord dat kabinet en sociale partners in het voorjaar van 2013 hebben gesloten. Het wetsvoorstel bevat maatregelen op het gebied van het arbeidsrecht en aanpassingen van de werkloosheidswet.

Ontslag
Werknemers krijgen na een arbeidsovereenkomst die ten minste twee jaar heeft geduurd recht op een vergoeding bij ontslag. De vergoeding kan gebruikt worden voor scholing en om over te stappen naar een andere baan of een ander beroep. Deze transitievergoeding is afhankelijk van de duur van het dienstverband. De vergoeding bedraagt ⅓ maandsalaris per dienstjaar en ½ maandsalaris per dienstjaar dat men langer dan tien jaar in dienst is geweest. De vergoeding is gemaximeerd op een bedrag van € 75.000 resp. op een jaarsalaris als dat hoger is dan € 75.000.

De keuze voor de ontslagroute verdwijnt. Ontslag om bedrijfseconomische reden gaat via het UWV. Ontslag om persoonlijke redenen gaat via de kantonrechter. Ongeacht de te volgen ontslagroute heeft de werknemer recht op een transitievergoeding. De wettelijke bescherming tegen willekeur bij ontslag blijft onverminderd bestaan.

Flexwerk
Werknemers met flexibele contracten krijgen meer zekerheid en hebben eerder recht op een vast contract. De maximale duur van opeenvolgende tijdelijke contracten bij dezelfde werkgever gaat terug van drie naar twee jaar. De ontslagbescherming voor werknemers die via payrolling werken wordt verbeterd. Het langdurig gebruik van nulurencontracten wordt beperkt en in de zorg verboden.

WW
Mensen die langer dan een half jaar in de WW zitten, moeten iedere beschikbare baan accepteren als passend. Er wordt voorkomen dat mensen minder gaan verdienen dan ze aan WW-uitkering kregen. De maximale duur van de WW-uitkering gaat met ingang van 1 januari 2016 in stappen terug van 38 naar 24 maanden. In een cao kunnen afspraken worden gemaakt om de WW-uitkering na 24 maanden door te betalen tot maximaal 38 maanden.

Verschillende ingangsdata
De versterkte rechtspositie van flexwerkers moet op 1 juli 2014 ingaan. De hervorming van het ontslagrecht en het eerder aanvaarden van passende arbeid in de WW gaan in op 1 juli 2015. De beperking van de maximale duur van de WW gaat op 1 januari 2016 in en moet medio 2019 zijn afgerond. De Wet inkomensvoorziening oudere werklozen (IOW) blijft gelden tot 2020 voor werknemers die werkloos worden als zij 60 jaar of ouder zijn. De Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) wordt vanaf 1 januari 2015 geleidelijk afgebouwd; werknemers die geboren zijn voor 1 januari 1965 kunnen nog gebruik maken van de IOAW. Voor werknemers van 50 jaar en ouder geldt tot 2020 een hogere vergoedingsregeling. De transitievergoeding voor 50-plussers met een dienstverband van meer dan tien jaar wordt tot 2020 gesteld op één maand per dienstjaar vanaf hun 50e. Er geldt overigens een uitzondering op deze regeling voor bedrijven met minder dan 25 werknemers.

Dit is wellicht ook interessant voor u...